Shopping cart icon

Ovo je najgora navika koju radite u kuhinji – evo kako je se riješiti u 6 koraka!

Ovo je najgora navika koju radite u kuhinji – evo kako je se riješiti u 6 koraka!


Nepranje ruku, daske za rezanje ili radne površine nije najgore što možete učiniti u kuhinji. Isto tako, nije ni podizanje hrane s poda ili kućni ljubimci koji se motaju oko hrane. Prilikom pripremanja jela kod kuće,  većina nas često u više navrata isprobava i jelo dok se kuha - s istom žlicom. Ni to nije toliko strašno. 

Najgora navika kod većine nas je –  b a c a n j e  h r a n e !

Zastrašujuća je činjenica kako se preko 380.000 tona zdravstveno ispravne hrane bacilo u Hrvatskoj tijekom prošle godine,  a  još je gore to što je čak 53% bačene jestive hrane došlo iz - kućanstava. Kada bi u obzir uzeli u hranu koja nam se pokvarila u kuhinji jer ju nismo na vrijeme iskoristili ili ispravno čuvali, brojka bi bila još više zastrašujuća.
Kako bi se ova pojava znatno smanjila potrebna je prilagodba postojećeg zakonodavstva koja će potaknuti donacije hrane čime bi se smanjilo bacanje hrane od strane prerađivača hrana, distributera i ugostiteljstva.

No, i dalje ostaje problem bacanja hrane iz naših kuhinja na što možemo direktno utjecati. I to počevši od danas!

  1. Za početak trebate napraviti popis namirnica koje vam trebaju i koje planirate iskoristiti kroz narednih nekoliko dana. Time ćete spriječiti kupovinu i nagomilavanje viška namirnica koje bi na kraju bacili.

  2. Iako velika akcijska pakiranja privlače s povoljnijim cijenama na količinu, manja kućanstva najčešće dio namirnica na kraju ne iskoriste na vrijeme te ta ista hrana završi u smeću. Kada malo bolje razmislite, na kraju i niste baš uštedjeli.

  3. Spremajte i čuvajte hranu na  a d e k v a t a n  način. Avokado, mango i banane se ne čuvaju u hladnjaku. Mliječne i mesne proizvode trebate spremiti pri dnu hladnjaka gdje je najniža temperatura i najbolje ih je vakumirati ukoliko ih ne planirate potrošiti isti dan. Isto vrijedi i za ribu. Jabuke nemojte odlagati u blizini drugog voća i povrća. Začine, kavu ili čaj najbolje spremite u limene ili vakuum posude zbog duljeg očuvanja aroma. Svježe začinsko bilje ili salate najbolje je umotati u navlaženu krpu ili papir.

  4. Otvorenu butelju vina ili domaću kuhanu rajčicu od kvarenja jedino može spasiti vakuum čep, a skuhanu hranu nikada nemojte spremati u hladnjak ili zamrzivač prije nego se ohladi.

  5. Ne kupujte hranu sa skorim istekom roka trajanja ako niste sigurni da ćete ju na vrijeme iskoristiti.

  6. Ostatke obroka koje niste vakumirali ili zamrznuli iskoristite za novi obrok. Uz malo mašte, nekoliko novih namirnica i uz malo spretnosti u kuhanju pripremite sasvim novo jelo. Orijentalna shakshuka ili obični sendviči od ostataka su uvijek brza i jednostavna opcija.


A uvijek možete pozovati prijatelje ili susjede na druženje kako bi vam pomogli „riješiti“ se viška hrane.​ :)


blog-(1).jpg

 

 


Objavio: 25.5.2018. 17:11:48 Zepter International | sa sljedećim brojem komentara: 0
Zepter Trend
Dijeli:
Zepter logotype Proizvod je uspješno dodan u vašu košaricu! Bags Idi u košaricu