Suočavate li se svako jutro s istim problemom?! Ne, ne mislimo na stajanje pred otvorenim ormarom ne znajući što obući nego o puno ozbiljnijem problemu stajanja ispred hladnjaka razmišljajući što doručkovati. Ako ste jedni od onih koji misle da nikad neće iskoristiti ''tu jednu papriku'' i malo svježeg sira što vam je ostalo viška od ručka, rajčice koje stoje u hladnjaku već danima ili luk koji samo što nije proklijao, ovaj recept će vam otvoriti apetit (ali i oči!) te pokazati kako iskoristiti preostale namirnice koje bi inače vjerojatno bacili.
Shakshuka je arapsko jelo teško za izgovoriti, ali vrlo jednostavno za pripremu. Riječ je o jelu koje je danas popularno u Izraelu i na Bliskom istoku iako je porijeklom iz Sjeverne Afrike, točnije Tunisa. Za pripremu vam trebaju jaja, rajčice, paprika i luk, ali slobodno dodajte i drugo povrće i začine po želji. Ovo je odličan izbor za brzinski zdrav doručak, a može proći i pod ručak za kišnih dana kada vam se ne ide do trgovine jer doslovno možete iskoristiti namirnice koje već imate u frižideru.
Za 4 osobe potrebno vam je:
- Zepter tava s poklopcem
-
1 paprika
-
1 crveni luk ili 2 stabljike mladog luka
-
4 rajčice
-
4 jaja
-
čili papričice po želji
-
svježa menta
-
200 g feta sira
Priprema:
-
Operite i nasjeckajte svo povrće na jednake kockice te ga stavite u hladnu tavu bez dodavanja ulja.
-
Stavite kuhati na srednju temperaturu (160°C na indukcijskoj ploči) oko 2-3 minute dok povrće ne krene ispuštati svoje sokove.
-
Razbijte jaja direktno na povrće u tavi, dodajte feta sir i čili papričice te kuhajte poklopljeno još 10 minuta na niskoj temperaturi (90°C).
-
Na kraju dodajte svježu mentu, mljeveni papar i ekstra djevičansko maslinovo ulje.
T i p s & T r i c k s
-
Priprema ovog jela još je jednostavnija ukoliko nasjeckano povrće spremite u V a c S y p o s u d e. Povrće će ostati svježe danima, a vi ćete ujutro samo trebati uzeti onu količinu koja će vam biti potrebna za doručak.
-
U kombinaciju možete dodati i meso, npr. slaninu ili ostatke od bolognese umaka.
Dobar tek!
Recept by Chef Petra Gerić