Što ste planirali ovaj vikend? Odmarati, prošetati ako bude lijepo vrijeme, kupati se u moru? Možda čistiti kuću, pomoći djeci oko zadaće, raditi ili izaći navečer u grad?
A što kažete da ovaj vikend malo vremena provedete u kuhinji uz pećnicu? Poslušajte nas do kraja prije „nema šanse“ reakcije. 😊
Plan je sljedeći: u subotu tijekom dana (najkasnije u nedjelju ujutro) ispecite pitu te je u nedjelju odnesite mami. Razveselite ju! 😊 Ili pitu ispecite njoj u čast i podijelite s vašim najmilijima! Bilo kako bilo, važno je da se sjetite da je ove nedjelje Majčin dan, a mi smo vam pripremili jedan vrlo jednostavan recept za pitu s jabukama kojeg će čak i „sinovi koji ne znaju kuhati“ moći pripremiti.
Sastojci za podlogu:
-
100 g brašna
-
100 g mljevenih badema
-
110 g kokosovog ulja (držite ga u hladnjaku kako bi ostao u krutom stanju te ne postane tekuće)
-
2 žlice meda
-
6 – 8 žlica jako hladne vode
-
1 žumanjak
Sastojci za nadjev:
-
Jabuke
-
Med
-
Limun
-
Cimet
Priprema:
-
Bademe usitnite MixSy-em kako biste dobili brašno od badema te ih potom pomiješajte s običnim brašnom.
-
Brzo „utrljajte“ komadiće hladnog kokosovog ulja s brašnom i bademima, zatim dodajte žumanjak i med. Po potrebi dodavajte žlicu po žlicu ledeno hladne vode dok ne dobijete malo tvrđe, ali kompaktno tijesto. Gotovo tijesto umotajte u prozirnu foliju te ostavite na hladnom.
-
Za nadjev narežite jabuke na tanke ploške i prelijte sokom od limuna u koji ste dodali meda i cimeta po želji te pustite nakratko da upiju aromu limuna. To će ujedno spriječiti da jabuke oksidiraju i potamne.
-
Razvaljajte tijesto u obliku većeg kruga i položite ga u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Ostavite da rubovi tijesta vise preko ruba pleha jer ćete ih kasnije preklopiti preko jabuka.
-
Lijepo posložite kriške jabuka u krug počevši od vanjskog ruba prema sredini. Tako posložene jabuke prelijte s još malo meda te potom rub tijesta preklopite preko jabuka.
-
Pitu stavite peći na 160°C u prethodno zagrijanu pećnicu i to oko 45 minuta (sve dok rubovi tijesta lagano ne porumene).
T i p s & T r i c k s
-
Umjesto jabuka možete staviti bilo koje svježe voće koje vaša mama voli, samo pripazite da prethodno ocijedite suvišne sokove iz voća kako ne bi previše navlažilo tijesto dok se peče.
- Na voće slobodno možete dodati i komadiće badema za dodatnu hrskaviju teksturu.
Pitu napravio @hungry_mile, dok je ostatak ekipe nestrpljivo čekao da se bar malo ohladi.