Shopping cart icon

Domaća majoneza

Domaća majoneza

Domaća majoneza

Poklanjamo vam kratak i ukusan recept za majonezu na zdrav način. Ključni sastojak majoneze je žumanjak, od njega pretežno ovisi okus, zatim tekstura i svježina. Jaja su cijenjena namirnica zbog svoje hranjivosti i raznolikih načina na koji se mogu upotrijebiti. Čak i oni koji nisu vični kuhinji, znaju napraviti obroke od jaja bar na nekoliko načina. U prehrani čovjeka se upotrebljavaju od samog početka. U starim kulturama i religijama, jaja su bila simbol plodnosti.

Prosječno kokošje jaje se sastoji od 60% bjelanjka i 30% žumanjka, ostalih  10% odlazi na ljusku. Kada se jaje razdijeli, i nutritivne vrijednosti se dijele. Sve vrijednosti poput minerala, vitamina A, D, B i E ostaju u žumanjku, u njemu čak ima više proteina nego u bjelanjku. Jedno jaje prosječno teži 60g.

Jaje je odličan izvor fosfora, selena, riboflavina, pantotenske kiseline i vitamina B12. Dobar je izvor željeza, cinka i vitamina B6. Umjereni je izvor kalcija, magnezija, kalija, tiamina i vitamina E. Zahvaljujući ljusci, jaje je jedina prirodna namirnica koja zadržava svu hranjivu vrijednost ako je kuhano, također, ako ih pripremamo na zdrav način u Zepter posuđu bez ulja i vode, jaja zadržavaju maksimum svojih hranjivih sastojaka. Zahvaljujući metalu L 316, od koga je naše posuđe napravljeno, ne dolazi do otpuštanja kancerogenih i toksičnih tvari prilikom termičke obrade.
 

Potrebni sastojci:

  • 5 žumanjaka
  • 4 dl maslinovog ulja
  • Žlica senfa
  • Papar 
  • Pola limete
Image-1.jpg

Priprema:

  • Staviti žumanjak i papar u MixSy posudu
  • Mutiti i istovremeno dodavati maslinovo ulje
  • Dodati žlicu senfa i sok limete  
  • Izmiksati sve zajedno

Chef Petra Gerić

Objavio: 25.1.2019. 13:05:29 Zepter International | sa sljedećim brojem komentara: 0
Zepter Kuharica
Dijeli:
Zepter logotype Proizvod je uspješno dodan u vašu košaricu! Bags Idi u košaricu