Domaća majoneza
Poklanjamo vam kratak i ukusan recept za majonezu na zdrav način. Ključni sastojak majoneze je žumanjak, od njega pretežno ovisi okus, zatim tekstura i svježina. Jaja su cijenjena namirnica zbog svoje hranjivosti i raznolikih načina na koji se mogu upotrijebiti. Čak i oni koji nisu vični kuhinji, znaju napraviti obroke od jaja bar na nekoliko načina. U prehrani čovjeka se upotrebljavaju od samog početka. U starim kulturama i religijama, jaja su bila simbol plodnosti.Prosječno kokošje jaje se sastoji od 60% bjelanjka i 30% žumanjka, ostalih 10% odlazi na ljusku. Kada se jaje razdijeli, i nutritivne vrijednosti se dijele. Sve vrijednosti poput minerala, vitamina A, D, B i E ostaju u žumanjku, u njemu čak ima više proteina nego u bjelanjku. Jedno jaje prosječno teži 60g.
Jaje je odličan izvor fosfora, selena, riboflavina, pantotenske kiseline i vitamina B12. Dobar je izvor željeza, cinka i vitamina B6. Umjereni je izvor kalcija, magnezija, kalija, tiamina i vitamina E. Zahvaljujući ljusci, jaje je jedina prirodna namirnica koja zadržava svu hranjivu vrijednost ako je kuhano, također, ako ih pripremamo na zdrav način u Zepter posuđu bez ulja i vode, jaja zadržavaju maksimum svojih hranjivih sastojaka. Zahvaljujući metalu L 316, od koga je naše posuđe napravljeno, ne dolazi do otpuštanja kancerogenih i toksičnih tvari prilikom termičke obrade.
Potrebni sastojci:
- 5 žumanjaka
- 4 dl maslinovog ulja
- Žlica senfa
- Papar
- Pola limete
Priprema:
- Staviti žumanjak i papar u MixSy posudu
- Mutiti i istovremeno dodavati maslinovo ulje
- Dodati žlicu senfa i sok limete
- Izmiksati sve zajedno
Chef Petra Gerić