Pored sira, okus ovom jelu, i talijanski pečat dat će aromatični bosiljak. Bosiljak je začinska, ljekovita i "sveta" biljka, bitna u mnogim religijama. Porijeklom je iz Indije, a u Europu su je u 12. stoljeću donijeli monasi. Bosiljak je cijenjen i u tradicionalnoj medicini: Koristi se protiv kašlja, bubrežnih bolesti, glavobolje i depresije, a u vidu čaja za ublažavanje menstrualnih tegoba. Sok od lišća koristi se protiv prehlada, upale ušiju i bubnjića, ali i kao okrepljujuće sredstvo.
Kao začin bosiljak daje okus jelima, poboljšava probavu teške hrane i čuva je od kvarenja. U mediteranskoj kuhinji predstavlja sastavni dio umaka i preljeva za jela sa tjesteninom kao što ćete vidjeti u našem receptu.
Burratu ćemo izmiksati sa mirisnim bosiljkom MixSy-jem da bismo dobili kremasti aromatični preljev koji će upotpuniti paštu. Od namirnica koristimo još samo rajčicu i domaće tagliatelle koje zajedno kuhamo na zdrav način u Zepter Masterpiece tavi Z-FP2420-SC bez ulja i vode.
Svi okusi, arome i hranjivi sastojci ovih par kvalitetnih namirnica ostat će sačuvani pripremom u našem posuđu, pa nam dodatni začini nisu ni potrebni. Pored toga, zahvaljujući metalu L 316, od koga je naše posuđe napravljeno, ne dolazi do otpuštanja kancerogenih i toksičnih tvari prilikom termičke obrade.
POTREBNI SASTOJCI:
- 80 g bosiljka
- 2 dcl maslinovog ulja
- 400 g svježe burrate
- 200 g cherry rajčice, sjeckane na kockice
- Papar
- 400 g svježih tagliatella
PRIPREMA:
- MixSy-jem izmiksati bosiljak, maslinovo ulje i svježu burratu
- U hladnu tavu Zepter tava Z-FP2420-SC ubaciti sjeckanu rajčicu i svježu paštu bez dodavanja ulja i vode
- Popapriti
- Kuhati 5 minuta na srednjoj temperaturi od 160 C
- Zatim kuhati još 10 minuta na niskoj temperaturi od 90 C
- Dodati maslinovo ulje
- Skuhanu paštu i povrće preliti mješavinom od bosiljka i burrate
- Servirati u Royal Gold porculanu
Ukupno 15 minuta (plus 10 minuta za sjeckanje i blendiranje) za zdrav, ukusan i izbalansiran obrok, pogodan za vegeterijance.
Dobar tek!