Od francuske patke s narančama, preko pekinške patke do balineške patke spremljene u bananinom lišću, pačetina se u prehrani koristila na svim meridijanima još od antičkih vremena.
Ukoliko želite napraviti obrok baziran na kvalitetnom proteinu i s dosta biljnih vlakana preporučujemo da kušate našu salatu od patke.
Iako se u gastronomiji smatra vrhunskim specijalitetom, patka kod nas nije toliko zastupljena u prehrani poput, recimo, piletine ili puretine. Meso patke veoma je zdravo i puno dobrih hranjivih sastojaka, kao što su vitamini A, D, E, K, B12, folna kiselina, selen i željezo. Pačije meso smatra se najkaloričnijim životinjskim mesom, jer sadrži visoki postotak nezasićenih masnih kiselina. Pored mesa, gurmani cijene još i pačju jetru.
Za razliku od piletine, pravi je izazov spremiti pačetinu, ali zato postoje razni trikovi i zanimljivi recepti za juhe, pečenje i druge načine pripreme. Patka se sjajno slaže i s medom i može se kombinirati s voćem i povrćem što ćete vidjeti u našem receptu.
Kako bismo iskoristili maksimum hranjivih tvari iz pačetine i ostalih sastojaka koje ćemo koristiti u ovom receptu, preporučujemo pripremu u našem Masterpiece posuđu. Kao što znate, namirnice spremljene u Zepter posudama zadržavaju sve hranjive sastojke, kao i okus, a pripremaju se na zdrav način, bez dodavanja masti i vode. Pored toga, zahvaljujući metalu 316 L, od koga je naše posuđe napravljeno, ne dolazi do otpuštanja kancerogenih i toksičnih tvari prilikom termičke obrade.
POTREBNI SASTOJCI:
- 2 fileta patke (oko 500 g)
- Cimet
- Mix 5 začina
- 2 cikle
- 2 žlice aceta balsamica
- 2 žlice meda
- 100 g dinje
- 1 žlica pesto umaka
- 50 g oraha
PRIPREMA:
- Filete patke zasjecite nožem sa strane na kojoj se nalazi kožica i pospite cimetom i mješavinom 5 začina, zatim ih stavite u hladnu Zepter posudu Z-Q1918, bez dodavanja ulja i vode i namjestite termokontrolor na srednju temperaturu od 160°C
- Pecite 3 minute, a zatim temperaturu smanjite na 90°C i pecite još 15 minuta
- U hladnu tavu Zepter Z-FP2016-SC ubacite ciklu nasjeckanu na kockice, balzamico ocat i med, poklopite i kuhajte 2 minute na temperaturi od 160°C , pa još 15 minuta na temperaturi od 90°C
- Dodati kuglice dinje, pesto umak i orah, izmješati
- Filete patke servirati preko salate od cikle u Royal Gold porculanu
Dobar tek!