Znate li razliku između škampi i kozica?
Ne biste vjerovali, ali većina ljudi misli da je jedina razlika između ovih morskih rakova - u veličini!
No, to nije točno. Naime, škampi su morski rakovi narančasto-ružičaste boje, dugih i tankih kliješta, dugih nogu, a kraj repa ima završetak sličan maloj peraji, tzv. ''lepezi''. S druge strane, kozice su obično svijetlo crvenkaste boje, kratkih nogu, bez kliješta, imaju slabiju i mekšu ljusku te uži rep od škampa.
Srećom, poznavanje biologije škampa nije obavezno da biste uživali u receptu kojeg vam donosimo u nastavku. Osim što je brzo gotov, ovaj recept ćete ''bez po muke'' pripremiti u Zepter tavi. Pri tom nećete morati koristiti ulje, tako da možete biti sigurni da je hrana koju ste pripremili zdrava i puna prirodnih aroma, te da je zadržala nutritivne vrijednosti (vitamine, minerale, proteine, …). Sadrži i malo kalorija, a pogodno ju je jesti i tijekom perioda detoksikacije organizma.
Za četiri porcije potrebno vam je:
-
1 kg škampa
-
500 g cherry rajčica (ali možete narezati i obične rajčice)
-
50 g crnih maslina
-
2 dl svježe iscijeđenog soka od naranče
-
2 žlice meda
-
Svježe začinsko bilje (špinat, peršin)
-
½ žličice papra
-
Mljevene čili sjemenke po ukusu
Priprema:
-
Sve sastojke stavite u hladnu Zepter tavu, podlijte svježe cjeđenim narančinim sokom, poklopite i kuhajte 3 minute na srednjoj temperaturi (160°C), potom smanjite izvor topline (90°C) i kuhajte narednih 10 minuta bez podizanja poklopca tave.
-
Gotovo jelo začinite s malo svježeg začinskog bilja te maslinovim uljem koje ste prethodno izmiksali i usitnili MixSy-em - Zepter štapnim mikserom.
Naposljetku - poslužite, uživajte u jelu i javite nam kako vam se svidio recept!
T i p s & T r i c k s
-
Škampe možete zamijeniti jeftinijom verzijom – kozicama.
-
Svježe iscijeđenom soku od naranče možete dodati i malo bijelog vina za bogatiji okus.