Zahvaljujući Zepter sustavu za kuhanje na pari ovaj puding smo pripremili bez upotrebe pećnice. Kao što znate, namirnice spremljene u Zepter posudama zadržavaju sve hranjive sastojke, kao i okus, a pripremaju se na zdrav način, bez dodavanja masti i ulja. Pored toga, zahvaljujući metalu 316-L, od čega je Zepter posuđe napravljeno, ne dolazi do otpuštanja kancerogenih i toksičnih tvari prilikom termičke obrade.
POTREBNO
- 50 g suhih brusnica
- 50 g suhog grožđa
- 50 g datulja
- 50 g suhih marelica
- 50 g lješnjaka
- 50 g badema
- 200 g spelt integralnog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 jabuka
- sok i kora jedne naranče (ili umjesto soka oko 60 ml ruma)
- 3 žlice aquafaba (teekućina iz konzerve slanutka)
- 80 ml kokosovog ulja
- 2 žlice kokosovog šećera
- 1 ravna žličica cimeta
- 1/2 žličice muškatnog oraha
- 1/4 žličice mljevenog klinčića
- 1/4 žličice mljevenog đumbira
Za preljev
- 50 g indijskog oraha
- 50 g svježih datulja
- 1 žlica chia sjemenki
- oko 250 ml Aqueena pročisćene vode
PRIPREMA
- Suho grožđe i brusnice prelijte s malo vode (može i rumom ili viskijem) i ostavite 15-ak minuta
- Jabuku krupno naribajte, a badem i lješnjak grubo sameljite
- U zdjelu za mješanje stavite ocijeđeno suho grožđe i brusnicu, sjeckanu suhu marelicu, datulje, ribanu jabuku i grubo mljevene bademe i lješnjake
- Zasebno pomješajte speltino brašno, prašak za pecivo, mrvicu soli, sve začine i kokosov šećer
- U suho voće dodajte kokosovo ulje (tekuće), koru i sok od naranče, pa zatim aquafabu. Sve dobro promješajte pa zatim dodajte mješavinu s brašnom i opet sve promješajte
- Smjesu stavite u podmazanu posudu, prekrijte je papirom za pečenje (blago, kako bi puding imao mjesta narasti) pa vežite konopcem
- U Zepter sustavu za kuhanje na pari, u donju Z-1625 posudu nalijte vodu a preko, u Zepter Z-S20 posudu s perforiranim dnom, stavite posudu s pudingom
- Ostavite da se kuha 2 sata na 90°C
- Ostavite da se ohladi, zatim stavite u VacSy vakumiranu posudu i držite u hladnjaku do serviranja
Priprema preljeva
- U MixSy posudu stavite indijski orah i datulje, prelijte vrelom vodom i ostavite tako preko noći
- Slijedećeg dana uz pomoć MixSy-ja, dobro izmiksajte. Nakon sat vremena dodajte chia sjemenke i opet dobro izmiksajte
- Gustoću možete kontrolirati dodavanjem više ili manje vode ili chia sjemenki