Još kada napravite sve bez imalo vode, ulja ili soli to je sve još bolje.
Priprema na Zepter način Vam dozvoljava baš to, ali to ne znači da jelo na kraju nema ulja, soli i ostalog - već samo da je svo ulje ostalo hladno cijeđeno, djevičansko, bez zagrijavanja, a sol se doda na kraju onoliko koliko treba. Kuhanje bez vode samo znači da je sve ono hranjivo iz namirnica ostalo u njima, a nije otišlo u vodu koju kasnije bacamo.
POTREBNO (za 4-6 osoba)
Za losos• 1 file lososa u komadu (oko 1 kg)
• 1 limeta
• 1 žličica senfa
• 1 žličica meda
• 2 češnja bijelog luka
• 2 žličice sitno sjeckanog svježeg peršina
• 1 žličica sitno sjeckog svježeg kopra
• Papar
• 50-70 ml maslinovog ulja
Za dalmatinsko varivo
• 3-4 vezice svježe blitve
• 1 kg crvenog krumpira
• 1 glavica crnog luka
• sok pola limuna
• Papar
• Maslinovo ulje
Za umak od avokada
• 1 manja glavica luka
• 1 ljuta papričica
• 1 avokado
• Sok pola limuna
• Papar
• Maslinovo ulje
Za salatu
• 300 g mix zelenih salata
• Šaka suhih brusnica
• Malo orašastih plodova (lješnjak, badem, indijski orah...)
• 1 jabuka
• Sol i papar
• 1 ravna žličica senfa
• Sok pola limuna
• Maslinovo ulje
PRIPREMA
Losos• Po potrebi, očistite ribu
• File lososa stavite u Zepter Masterpiece Z-V3025Z griller, od gore stavite nekoliko kolutića limete i malo kopra, poklopite i ne otklapajući pecite 20 minuta na 90°C
• Dok se losos priprema, napravite preljev. U zdjelici pomiješajte sitno sjeckan peršinov list, kopar, procijeđeni bijeli luk, senf, med, sok limuna, papar i maslinovo ulje
• S gotovog lososa sklonite kolutiće limete, premažite pripremljenim preljevom i ukrasite sa svježim listovima limete i malo svježeg kopra
• Servirajte u Zepter Black & White ovalu
Umak od avokada
• Sve sastojke za umak ubacite u MixSy posudicu (električnu sjeckalicu) i dobro izmiksajte
• Držite u VacSy posudi do serviranja
Dalmatinsko varivo
• Krumpir ogulite, narežite na kockice i stavite u zdjelu s hladnom vodom
• Luk nasjeckajte na rebarca a blitvu očistite od stabljiki i nasjeckajte na krupnije "rezance"
• U Zepter sustavu za kuhanje na pari u Zepter Masterpiece Z-1620 posudi na dno stavite luk pa preko ocijeđen krumpir
• Uključite indukcijsku ploču na 90°C i kuhajte, ne otvarajući, oko 15 minuta
• Poslije tog vremena dodate Zepter Masterpiece Z-S20 cjedilo s perforiranim dnom u koji stavite blitvu, poklopite opet i vatru pojačate na 120°C i kuhajte 5 minuta
• Isključite indukcijsku ploču i ostavite sve da se kuha još 5 minuta
• U Zepter Black and White zdjeli za serviranje pomiješajte pripremljen krumpir i blitvu i začinite limunovim sokom, paprom i maslinovim uljem
Salata
• U zdjelu za salatu stavite mix zelenih salata, jabuku narezanu na kriške, suhu brusnicu i orašasto voće
• Prelihte preljevom od maslinovog ulja, senfa, soka limuna i papra