Shopping cart icon

BBQ svinjska rebarca idealna za vikend druženja

BBQ svinjska rebarca idealna za vikend druženja


U zadnje se vrijeme zaista puno priča o-  rebarcima.
Raspravlja se jesu li bolja janjeća ili svinjska, ona od crne svinje ili obične, s medom ili šećerom - običnim ili smeđim? Melasu i slično bolje ni ne spominjati jer će se tek tu tema dodatno ''naoštriti''. S pivom ili vinom, tamno ili svjetlo? Koja je pak savršena količina ljutine te je li bolje staviti svježu rajčicu ili kupovnu passatu?! O satima potrebnim za mariniranje nećemo ni započinjati jer se tek tu razlikuje ozbiljno i pomno isplanirano, od spontanog ''živi i jedi u trenutku'' pristupanje hrani.
No, bez obzira na sve navedeno,  jedno je sigurno! Svi ljubitelji mesa vole fina ljepljiva rebarca u slasnom umaku zbog kojeg čak može doći do manjih rasprava oko toga tko će zadnje ostatke u posudi pokupiti s kruhom. Jedini problem kod tog toliko voljenog i s razlogom hvaljenog jela je - način i vrijeme pripreme. Možda ih više volite na roštilju ali nikad dočekati vatru, a i u pećnici se proces zna itekako odužiti ukoliko želite da se meso doslovno topi u ustima i odvaja od kostiju.

Da ne dužimo dalje, donosimo vam vrlo jednostavan recept za savršena svinjska rebarca koja ne morate početi pripremati rano ujutro kako biste ih mogli ručati.
 
Za 4 osobe potrebno vam je:

  • Zepter kupola

  • 1 kg svinjskih rebarca

Za umak:

  • 2 žlice senfa (mi smo koristili Dijon)

  • 5 žlica koncentrata od rajčice (još bolje ako imate domaću kuhanu rajčicu, 5 dcl će biti dovoljno)

  • sušena rajčica

  • 2 ljute papričice (ovo je naša doza, ukoliko volite ljuće - slobodno pojačajte)

  • 500 ml tamnog piva

  • soja sos (po želji)

  • začini (dimljena paprika, kim, kumin, korijander, cimet, papar… ovisi koje okuse preferirate)

  • svježi, naribani đumbir (otprilike veličine palca) - opcionalno

  • 5 žlica meda

 
Priprema:

  • Sve sastojke za umak, osim meda, smiksajte M i x S y - em.

  • Meso posložite u posudu, prelijte umakom i poklopite.

  • Stavite kuhati. Prvo 10 minuta na srednjoj temperaturi (160°C na indukcijskoj ploči), a potom smanjite na nisku temperaturu (90°C) te kuhajte još sat i pol.

  • Tijekom pripreme nemojte dizati poklopac, već samo u nekoliko navrata protresite posudu.

  • Na kraju otklopite, dodajte med i ostavite otklopljeno još 15-ak minuta da se umak malo zgusne.

Rebarca su gotova za dva sata te naposljetku možete uživati u slasnom jelu koje ste zapravo pripremili na najzdraviji mogući način – bez dodavanja dodatnih masnoća, soli ili rafiniranog šećera. To ujedno znači i manje kalorija, a zbog pripreme u Zepter posuđu na nižim temperaturama nema ni štetnih elemenata.




T i p s & T r i c k s

  • Rebarca preporučujemo jesti uz Coleslaw salatu ili povrće pripremljeno u wok-u, a ukoliko spadate u grupu ljudi s početka priče - onih koji ozbiljno i pomno isplanirano pristupaju hrani, meso možete stavit marinirati u smiksani umak dan- dva prije.


I nemojte reći da vas nismo upozorili na veliku opasnost od prigovaranja da zašto niste skuhali još par dodatnih komada! 😊

U slast!

Recept by Chef Petra Gerić


Objavio: 27.4.2018. 0:00:00 Zepter International | sa sljedećim brojem komentara: 0
Zepter Kuharica
Dijeli:
Zepter logotype Proizvod je uspješno dodan u vašu košaricu! Bags Idi u košaricu