U zadnje se vrijeme zaista puno priča o- rebarcima.
Raspravlja se jesu li bolja janjeća ili svinjska, ona od crne svinje ili obične, s medom ili šećerom - običnim ili smeđim? Melasu i slično bolje ni ne spominjati jer će se tek tu tema dodatno ''naoštriti''. S pivom ili vinom, tamno ili svjetlo? Koja je pak savršena količina ljutine te je li bolje staviti svježu rajčicu ili kupovnu passatu?! O satima potrebnim za mariniranje nećemo ni započinjati jer se tek tu razlikuje ozbiljno i pomno isplanirano, od spontanog ''živi i jedi u trenutku'' pristupanje hrani.
No, bez obzira na sve navedeno, jedno je sigurno! Svi ljubitelji mesa vole fina ljepljiva rebarca u slasnom umaku zbog kojeg čak može doći do manjih rasprava oko toga tko će zadnje ostatke u posudi pokupiti s kruhom. Jedini problem kod tog toliko voljenog i s razlogom hvaljenog jela je - način i vrijeme pripreme. Možda ih više volite na roštilju ali nikad dočekati vatru, a i u pećnici se proces zna itekako odužiti ukoliko želite da se meso doslovno topi u ustima i odvaja od kostiju.
Da ne dužimo dalje, donosimo vam vrlo jednostavan recept za savršena svinjska rebarca koja ne morate početi pripremati rano ujutro kako biste ih mogli ručati.
Za 4 osobe potrebno vam je:
-
Zepter kupola
-
1 kg svinjskih rebarca
Za umak:
-
2 žlice senfa (mi smo koristili Dijon)
-
5 žlica koncentrata od rajčice (još bolje ako imate domaću kuhanu rajčicu, 5 dcl će biti dovoljno)
-
sušena rajčica
-
2 ljute papričice (ovo je naša doza, ukoliko volite ljuće - slobodno pojačajte)
-
500 ml tamnog piva
-
soja sos (po želji)
-
začini (dimljena paprika, kim, kumin, korijander, cimet, papar… ovisi koje okuse preferirate)
-
svježi, naribani đumbir (otprilike veličine palca) - opcionalno
-
5 žlica meda
Priprema:
-
Sve sastojke za umak, osim meda, smiksajte M i x S y - em.
-
Meso posložite u posudu, prelijte umakom i poklopite.
-
Stavite kuhati. Prvo 10 minuta na srednjoj temperaturi (160°C na indukcijskoj ploči), a potom smanjite na nisku temperaturu (90°C) te kuhajte još sat i pol.
-
Tijekom pripreme nemojte dizati poklopac, već samo u nekoliko navrata protresite posudu.
-
Na kraju otklopite, dodajte med i ostavite otklopljeno još 15-ak minuta da se umak malo zgusne.
Rebarca su gotova za dva sata te naposljetku možete uživati u slasnom jelu koje ste zapravo pripremili na najzdraviji mogući način – bez dodavanja dodatnih masnoća, soli ili rafiniranog šećera. To ujedno znači i manje kalorija, a zbog pripreme u Zepter posuđu na nižim temperaturama nema ni štetnih elemenata.
T i p s & T r i c k s
- Rebarca preporučujemo jesti uz Coleslaw salatu ili povrće pripremljeno u wok-u, a ukoliko spadate u grupu ljudi s početka priče - onih koji ozbiljno i pomno isplanirano pristupaju hrani, meso možete stavit marinirati u smiksani umak dan- dva prije.
I nemojte reći da vas nismo upozorili na veliku opasnost od prigovaranja da zašto niste skuhali još par dodatnih komada! 😊
U slast!
Recept by Chef Petra Gerić